Feel Alive.

Termék keresés:

ŰRTECHNIKA A DAIWÁTÓL, MINDENKINEK

Az egyik orsó látszólag ugyanolyan, mint a másik, a horgászbotok is roppant hasonlóak első pillantásra, áruk és minőségük azonban hatalmas különbségeket mutat. Szeretnénk bemutatni néhány olyan technológiai megoldást, amelyek ugyan nem feltétlenül szembeötlőek, de a használat során igazolják a hor-gászoknak azt, miért érdemes Daiwa termékeket választaniuk. A japán Daiwa által szabadalmaztatott, így csak a Daiwa termékeiben megtalálható innovációkról lesz szó, először orsógyártásról, majd spéci botépítési eljárásról, végül pedig a karbon új területeken való térhódításába is bepillantunk.

Mag Sealed tecnológia

MAG SEAL – mágnesolajos tömítés az orsók hosszú élettartamáért

 

A NASA kifejlesztett egy mágnesezhető olajon és mágneseken alapuló eljárást az űrruhák tömítésére és az űrrepülőgépen belüli üzemanyag-továbbításra. A mágnessel helyben tartott speciális olaj egyszerre oldja meg a tökéletes tömítést a szennyeződések (por, víz) ellen, és közben keni is azt az alkatrészt, ami mellett folyékony membránként működik. Ráadásul súrlódási ellenállása is – szemben mondjuk egy gumigyűrűvel – elhanyagolható. A megoldás szabadalmát megvásárolta a Daiwa, mert nagy fantáziát látott az orsók mechanikájának ilyen jellegű védelmében. Japánban hosszú évek munkájával sikerült kidolgozni azt a konstrukciót, aminek révén ma már mi is élvezhetjük orsóink hajtásának gyártáskori minőségét rendszeres, tartós használat után is, hisz a mágnesolajos MAG SEAL tömítés nem enged semmilyen korrodáló hatású, vagy mechanikára veszélyes szennyeződést az orsóházba. Ma már a csúcs-orsók (Exist, Certate, Luvias és tengeri modellek, mint a Saltiga, Catalina) mellett immár olyan közép-árfekvésű modellekben is megjelenik ez a költséges, de értékes technológia, mint a Caldia.

A MAG SEAL fejlesztésével párhuzamosan a Daiwa japán mérnökei készítettek egy olcsóbb, hasonlóan hatékony megoldást, az OIL SEAL-t. Ezt az olajjal átitatott filctömítést az édesvízen használandó pergető orsókba (Theory, Ballistic, Lexa) tették. Ahogyan a MAG SEAL megoldás egyre több orsóban kerül a tengely és az orsóház közötti résbe, úgy halad tovább a fejlesztés is, hogy az olyan apró, de kulcsfontosságú alkatrész, mint a zsinórvezető görgő is hosszabb élettartamú legyen, persze kifogástalan működés mellett. Az új EXIST zsinórvezetője is már az egyedülálló, kizárólag a Daiwa által használt MAG SEAL megoldással tömített.

 

ZaionTechnologie V6ZAION - A könnyű és bivalyerős karbon-alapanyag Daiwa orsók házához és rotorjához

  • Olyan erős, mint a magnézium,
  • 20%-kal könnyebb, mint a hagyományos orsóházak gyártásához használt műanyag,
  • feleannyit nyom, mint az alumínium.

Nagyon tömör karbonszálas anyag, mely igen erős és merev, ami felettébb jól jön, ha orsóházat és rotort akarunk gyártani belőle. Ez a ZAION, a kizárólag a Daiwa által használt súlycsökkentő csodafegyver.

Exist, Luvias, Infinity Q Zaion, Theory, Ballistic, Caldia, de a Tournament Basiair QD pontyozó csúcsorsó és számos tengeri pergető orsó is úgy készült, hogy a horgászok profitálhassanak a könnyű és merev Zaion alkatrészek nyújtotta előnyökből.

 

AIR ROTOR – vadonatúj, könnyebb és terhelhetőbb rotor-forma

Az Air Rotor egy olyan egyedi rotor-kialakítás, mely egyrészt a forgó alkatrész súlycsökkentését célozta meg, másrészt a rotorra fárasztáskor nehezedő erőhatások egyenletesebb elosztását tűzte ki célul. A súlycsökkentés az azonos anyagból készült szokásos formájú rotorokhoz képest 15%-os lett, de számos Air Rotor már az előbb említett ZAION-ból készül, alumíniumhoz képest 50% súlyelőnnyel. Ez jelentősen csökkenti a nagy sebességű forgáskor fellépő vibrációt, és a mélyre helyezett súlypont miatt a forgási egyensúly is javult. Ez nekünk, horgászoknak még simább futást jelent, még közvetlenebb kapcsolatot a csalival, a rotor forgását csukott szemmel szinte nem is érzékeljük. Air Rotorral találkoznak az Exist, Certate, Luvias, Theory, Ballistic, Caldia, Lexa, valamint a bojlis Tournament Basiair modellekben és a tengeri pergető orsókban is.

 

3DX technológia3DX – háromdimenziós szálelrendezésű karbonszövet a bottestek gyártásában

A műhold-építés technológiájából került a Daiwa birtokába egy olyan eljárás, amellyel a szokásos, 2 dimenziós struktúrájú karbonszövet helyett egy 3 dimenziós karbonszál-elrendezésű keresztszálas rácshálót hoztak létre. Ezzel az új 3DX szövettel sokkal tömörebbek lettek a bottestek, dobás utáni lengésük megszűnt, azonnal alaphelyzetbe állnak. A hagyományos technológiával készített bottestekkel szemben sokkal gyorsabbak és kevésbé csavarodnak. Pontosabb dobások, gyorsabb, közvetlenebb reakció és nagyobb terhelhetőség a fejlesztés horgászok számára kézzel fogható eredménye. Ilyenek a Tournament pergető botok és a Basiair Carp bojlis botok.

 

Air Guide System

Air Guide System (AGS) - pehelykönnyű és erős gyűrűk karbonból,

csak a Daiwánál

Bár az eddig említett, kizárólag a Daiwa birtokában lévő fejlesztések is rendkívül innovatívak, az AGS annyira forradalmi, hogy érdemes külön kiemelni. A világon egyedülállóan a Daiwa készített karbonból gyűrűket a botjaira. Ez sokkal nagyobb kihívás, mint karbonszövetet feltekerve bottestet készíteni. A piacon fellelhető legköny-nyebb FUJI titánium keverőgyűrű súlyával megegyező tömegű teljes gyűrűsort képes így a Daiwa előállítani. Az AGS egyelőre nagyon drága, de a sorozatgyártással és a technológia fejlődésével hamarosan szélesebb körben is elérhető lesz. Eddig csak a csúcs Morethan Branzino pergető botokon találkozhattunk AGS gyűrűkkel, de jövőre már kaphatók lesznek Tournament AGS modellek is. A karbon gyűrűk nem nyelik el a rezgéseket, mint a fémek, a közvetlenség tapintható. Egy egyszerűbb bottestet is felgyorsít, feszesebbé tesz a csekély súly, a használhatóság mellett az élmény is hatványozódik. Rövidesen bemutatásra kerülnek a jövő évi modellek, reméljük sikerült kedvet csinálni hozzájuk azzal, hogy egy kis bepillantást kínáltunk a technikai újításokba. Előttünk az ősz java, sok szép fogást kívánunk mindenkinek!