Feel Alive.

Termék keresés:

image3Eddig nem adatott meg, hogy olyan bottal horgásszak, aminek a színét egy népszerű német autómárka kelendő autója inspirálta. Eddig! Aztán megjelent a Daiwa Fuego Camo Spin pergető botcsalád, és lőn! Merthogy már-már metálos szürke színe bizony egy konkrét autó színét hivatott leképezni. Megmondom őszintén, ha nekem nem mondják, erre én sem jöttem volna rá. Ettől függetlenül érdemes megnézni közelebbről!

A szürke bottest mellé párosul egy szürke terepmintás EVA szivacsos botnyél. A bottesten titánium-oxyd gyűrűk pihennek. Bár én inkább húzódom a letisztult, hagyományos botkülsők iránt, ebben a pálcában is van fantázia. Mivel télen használtam, az első dolog ami szembeötlött, hogy beleolvad a téli szürke környezetbe. Ezt persze nem mondanám sem előnynek, sem hátránynak. Amint elkezdtem horgászni, a külsőről hamar elterelődtek a gondolataim, és előkerültek a belső értékek. Belső érték alatt nem a bőrülésre és a mutatós műszerfalra gondolok, az a színt adó autó tesójára jellemző. Viszont árulkodó volt a pálca karaktere! Gumihalas horgászatra egyértelműen gyorsabb botot választanék. A nálam lévő 2,40 hosszú 10-30gr dobósúlyú pálca 10gr és az alatti fejekkel és maximum 10 centis gumihallal volt még használható. E fölött már túlságosan elhúzza a bot első tagját a többletsúly. Azt viszont mindenképp előnyére írom, hogy az orsótartó feletti EVA nyélrész rövidke, ezért könnyedén túl lehet érni mutatóujjal és a blankon tud pihenni a kezem, ami abszolút előny pergető horgászatnál. Ez a pálca véleményem szerint tipikusan wobbleres bot. Azokat megfelelően kezeli, persze a csali méretére és súlyára ez esetben is szükséges figyelni. Átlagos 5-10 centi közötti hosszúkás, minnow jellegű wobblerek ideálisan irányíthatóak vele, legyen szó célzott balinozásról vagy süllőzésről. Én ezúttal a téli balinok közül próbáltam horogra csalni néhányat, hogy IMG 1784megnézzem, terhelés alatt hogy viselkedik a bottest. Tekintettel a hidegre, a halak ezúttal a vízoszlop alsó rétegében tartózkodtak, ezért a csalikat is ennek megfelelően választottam meg. Hol vertikális wobblerrel, hol pedig gumihallal próbáltam horogra csalni őket. Itt jegyezném meg, hogy a visszatérő Duckfin Shad gumihal 9 centis gyöngyház fehér színű változatát a süllők mellett a balinok is igencsak kedvelik.

A botra, hogy a névrokonság esete fennálljon, Fuego LT 4000 C orsó került. Akár a bot, az orsó is valahol az alsó kategória felső polcán helyezkedik el, tehát abszolút pénztárcabarát típus. Illeszkedve a bot hosszához 4000-es méretet választottam, de utólag úgy gondolom, ehhez a hosszhoz és dobósúlyhoz elegendő lehet a 3000-es méret is. Tekintettel a dobósúlyra, 0,10-es Daiwa Tournament 8braid fonottzsinórral töltöttem fel. Így együtt harmonikus volt a szett. Persze a mély dob igényelt némi monofil zsinór alátöltést, hogy a fonott ideálisan töltse ki a dobon a helyet.

image0Téli balinos pecáknál korábban megfigyeltem, hogy könnyebben horogra csalhatók, ha nem lehorgonyozva próbálom becsapni őket, hanem elcsorgok a csapat mellett. Ezúttal is így pecáztam. Viszonylag sekély, maximum 3 méteres vízmélységben sejtettem a halakat. Csorgás közben mindig a folyóra merőlegesen, vagy kicsit felfelé dobtam, megvártam, míg feneket ér a csalim és amolyan határozott közepes tempóval beletekertem ötöt-hatot, majd hagytam megint kicsit visszasüllyedni. Gyakoribb ez esetben is, hogy nem a beletekerés közben, hanem a megállítás pillanatában verik le a műcsalit. Ez azért még nem a tipikus idegbeteg módon csalit tekerős balinpeca, de arra abszolút megfelelt, hogy alaposan megtekergessem az orsót is. Épp az orsókkal kritikus szoktam lenni. Már csak azért is, mert a kezem hozzászokott már a Certate-ekhez, ezért mindent ehhez a szinthez hasonlítok óhatatlanul. A Fuego LT nyilván nem Certate, kicsit nehezebb, a futás enyhén nehézkesebb, de mégis egyenletes és sima. Annyira, hogy őszintén szólva meg is lepett. Mivel balinra számítottam, a fék puhára volt állítva, ilyen pozícióból pedig nyilván könnyebben adagolja a zsinórt, de alapvetően nem volt gondom a fékkel sem, noha igazán marcona halba ezúttal nem akadtam.

Összességében egy általános kezdő-haladó szettnek abszolút megfelelő mind a bot, mind pedig az orsó. Biztos vagyok benne, hogy akad majd olyan horgász is, akit kifejezetten a bot megjelenése fog megragadni. De az orsóban is látok annyi spirituszt, hogy huzamosabb ideig hű társ legyen a műcsalibűvöléshez.

Bot: Fuego Camo Spin 240 10-30g