Feel Alive.

Termék keresés:

IMG 7941Gyakran kerül olyan kipróbálandó szett a kezembe, ami többé-kevésbé sokoldalú. Legalábbis kompromisszumok mellett széles csalirepertoárhoz alkalmas lehet. Nos, a következő pálca nem ilyen! A Prorex AGS 5-25gr-os 2,20m hosszú változata ugyanis egy ízig-vérig gumis pálca!

Az AGS utótag azt hivatott jelezni, hogy bizony az így jelölt Prorex szériák a Daiwa karbon gyűrűit hordozzák. Ezek a gyűrűk a Daiwa prémium horgászbotjain találhatóak meg, így sejthető, hogy ez a bot sem alsó polcos. Viszont még mindig a legkedvezőbb árú AGS botok a Prorexek a kínálatból. De lássuk, mit is jelent a minőség jelen esetben? Általánosan elmondható, ahogy nő az ára egy botnak, úgy találhatóak meg rajta azok a minőségi plusszok, amiktől élvezetesebbé, netán hatásosabbá válik velük a peca. Ilyen például a gyűrűsor, a stabil, nem lötyögő orsórögzítő, a bottagok közötti toldás, a botnyél, és ami leginkább meghatározó karakterét tekintve, a bot anyaga. Utóbbi nem csak attól lesz jó, hogy könnyű, hanem attól is, hogy gyors, feszes, jól közvetít, mégsem marad rideg hal alatt, tehát marad benne élet terhelés alatt, fárasztáskor. Az 5-25 grammos változat különlegessége, hogy tűspicces. Mármint nem az a különleges, hogy tűspicces, hanem ahogy!

A tűspiccről a horgászok többségének egy teljesen karikába hajlítható lágy vékonyka tömör karbonszál jut eszébe. Ebben az esetben viszont csak a tömör karbonszál az igaz. Csupán két gyűrűköznyi szakasz tűspicc a bot végén, utána már csőtagban folytatódik. Amellett, hogy rövid szakaszon kapott tűspiccet, nem is vékony. Szinte alig észrevehető használat közben, semennyit sem tompít a csalivezetésen, és elég kemény még ahhoz, hogy ugrasztani lehessen vele a jigen. Mégis maradt benne annyi játék, ami például előnyös lehet drop shotos pecánál, illetve a segítséget nyújthat azoknak, akik szeretik spiccről is figyelni, hol jár a gumihal, mikor esik vissza a mederbe. Immár lassan két éve van tulajdonomban a bot, volt alkalmam kiismerni. Csalivezetésnél nem tompít, a bevágások is jó hatásfokkal ülnek. Bár a bot megjelölése szerint Medium-light, kifejezetten magas a teherbírása. Egyáltalán nem egy szokásos 25gr-os pálca érzetét kelti, ami azért van így, mert a dobósúlytartomány teljesen valós. Olyannyira, hogy a 25gr-ot elbírja jig súlyban, azaz a csali súlya mellett. Akad ismerősöm, aki termetes dunai harcsákkal is megbírkózott vele. Én azért ekkora falatba nem haraptam, szinte csak süllőt fogtam a segítségével, abból viszont akadt kapitális is. Egy Daiwa Certate LT 3000 D-C orsóval használom, 0,12-es Tournament 12Braid fonottzsinórral. Elbírná a 4000-es orsót is, de elegendőnek éreztem rá a 3000-est. A bot egyensúlya tökéletes. Még ezzel a pillekönnyű orsóval is a nyélen nyugvó tenyér alatt van a súlypont.

           IMG 7971   IMG 7981

Apropó nyél! Mint említettem, az én példányom régebbi típus. A 2021-es kiadású széria viszont átesett egy minimális újításon. Az általam használt darab orsótartó feletti nyélrésze hosszú EVA nyéllel rendelkezik. Az első pillanattól kezdve ez volt az egyetlen dolog, ami zavart a bottal kapcsolatban. Igaz például télen, hidegben előnyös, ha erre csimpaszkodik a tenyér. Az új verzió orsótartó feletti szakasz már rövidke, mindössze pár centis. Így aki úgy horgászik, hogy közrefogja ujjaival az orsónyelet, még így is eléri a mutató ujjával a blankot, ennek megfelelően minden rezdülés érzékelhető, és csökken az esélye, hogy lemaradok egy kapásról.

IMG 8849

Mondandóm elején azzal kezdtem, hogy ez a bot nem univerzális. Valójában egy adott szempontból mégis az. Ugyanis elég érzékeny az állóvizi, kis fejekkel történő plasztikos horgászathoz, és elég erős a folyóvizi, nehéz súlyokkal történő pecához. Ha pedig kapitális hal akad a horogra, akkor sem esik zavarba.

Aki további részletes információkra kíváncsi a pálcával kapcsolatban, ajánlom barátom, Horváth András beszámolóját róla:

https://tesztpeca.blog.hu/2019/10/13/meghalt_a_kiraly_eljen_a_kiraly_prorex_ags