Feel Alive.

Termék keresés:

          Minden pergető horgász táskájában lapul jó pár darab műcsali. Váltogatjuk a víz, vízmélység, sodrás, meghorgászott halfajnak megfelelően, viszont néha azt sem tudjuk, hogy valójában miért kerültek el a halak. Ha viszont eredményes egy peca, egy-egy csali hamar kedvenccé válik, többet használjuk és egy olyan spirálban találjuk magunkat, hogy a többi IMG 3855 PS2 cropműcsali elő sem kerül. A Daiwa Prorex Toddler Crank wobblert akkor vettem elő, amikoris az addig fogós csalimat egyre több lekövetés és kapástalan időszak követte. Eljött hát az idő, hogy egy kis változatosságot vigyek a csukák étrendjébe.

Egyetlen méretben, 6 cm hosszban, 9 gramm tömeggel érhető el, viszont a nyolc szín nyújthat változatosságot. A színek gyakran a horgász szemének, ízlésének szólnak, de azzal egészen biztosan nem lövünk mellé, ha egy intenzívebb (nálam egy élénk narancs, matt „Live Orange Bleak” színkód elnevezésű) és egy hagyományosabb színű (pl. „Setsuki Ayu”) van kéznél. A citromsárga „Yellow Shinner” inkább naplementében, kora hajnalban, a sügér mintázatúak („Live Perch” és „Gold Perch”) vagy a „Fire Tiger” viszont bármikor fogósak lehetnek. A pisztráng mintázatú „Live Brown Trout” zöldes oldalával, barna hátával és pisztrángpöttyös mintázatával szintén elcsábíthatja a különlegességre, nem megszokottra vágyó csukákat.

IMG 3836 PS2 cropTestesebb, tömörebb kialakítása jól dobhatóvá teszi, érzékenyebb felszereléssel, lágyabb spiccű pergető bottal, vékonyabb fonott zsinórral 40 méter körüli dobástávolság érhető el, ami úgy gondolom, hogy sok esetben elégséges. Dobáskor nagyon ritkán csapódik vissza a hátsó hármashorog a főzsinórra, vagy bármilyen előkére, jó a súlyelosztása a dobáshoz is. A hármashorgok nagyon jó minőségűek, ragadnak és nem engedik el a megakasztott halat.

Egyenes, hosszú terelőlapkája egy kissé intenzívebb vontatás után hamar leviszi 2 méternél mélyebb vízbe is, de jellemzően az 1-2 méteres mélységben érzi jól magát, itt vezethető ideálisan enyhén lassabb sebességgel. Tapasztalataim szerint a lassú behúzással, ritkán egy-egy belerántással érhető el a legjobb eredmény.

Belsejében apró golyók találhatók, de nem nagy üregben, így a vezetésekor enyhe rezgéseket továbbít, ami az eddig tapasztaltak szerint a ragadozó halak számára ingerlő.

IMG 3841Legtöbbször a narancs, „Live Orange Bleak” színben használtam nagy megelégedésemre. Szerettem volna alaposan megismerni a csalit, így ismertem ki a vezetéséhez a csukák számára talán legmegfelelőbb csalivezetést. Lent van a súlypontja apró kapcsos drótelőkével használtam, billegés, oldalra mozgás egyáltalán nem fordult elő.

Amint feneket fog a csőre azt a bot spicce erős bólintással jelzi, ilyenkor érdemes feljebb engedni, hiszen felúszó típusú csaliról van szó. Ha a fenékhez nagyon közel vagy akadós terepen kell vezetni a műcsalit, akkor érdemes lehet a hasi hármashorgot leszerelni, sokkal kevesebb lesz az elakadásunk.

Próbáljátok ki, használjátok, nem fogtok csalódni benne!

Szerző: Polónyi Attila