Feel Alive.

Termék keresés:

kepatmeretezes hu 13Minden pergető horgász titkolt-vagy kevésbé titkolt „betegsége”, hogy folyton keresi a számára ideális, kézhez illő felszerelést. Ez általában sosem egy, hanem szegmensenként különböző szett. Ezen belül van olyan bot, amit általánosan a saját körülményeihez igazítva legtöbbet használ az ember, és vannak olyanok, amik időszakosan kerülnek csak kézbe. Egy a közös bennük! A lehetőségeinkhez képest mindig a legtökéletesebbre törekszünk. Én legalábbis biztosan.

kepatmeretezes hu 10Nyélig görbül a bot, reccsen az orsó fékje, süvít a zsinóron megtörő szél, izzadó homlok, remegő kezek. Mindenki, aki már fárasztott igazán „nagy” halat UL, azaz könnyű pergető módszerrel, bizonyára tapasztalta, sőt e sorok olvasása után újra át is érezte az imént felsorolt adrenalinnal teli élményeket.

kepatmeretezes hu 16Azzal, hogy a horgász felszerelések, úgy általában évről évre fejlődnek, nem mondok újdonságot. Az viszont számomra is meglepő, hogy a kedvezőbb, alsó-közép árkategóriában is időről-időre gyakoribbak a kifejezetten jól használható horgász eszközök. A legutóbb hozzám került Ballistic-X pergetőbot és a hozzá való Daiwa Ninja 3000A orsó is ilyenek.

kepatmeretezes hu 11

   Visszatekintve az elmúlt évtizedre, robbanásszerűen tört be a pergető horgászok fogalomtárába az ultra finom pergetés. Míg korábban csak az átlagos, 3 méter körüli botokban gondolkozott a rablóhalas horgászok zöme, meg persze a hozzájuk passzoló normál, ma már közepesnek mondható csaliméretekben, az elmúlt években mind többen kaptak kedvet a lefinomított felszereléssel és rövidke horgászbotokkal történő, apró csalis pergetéshez.

unnamed

Harcsapergetésnél a megfelelő eszközválasztás kiemelten nagy jelentőséggel bír. Sokat emlegetett, és ténylegesen helytálló megállapítás, hogy ez a nagytestű csúcsragadozó megtalálja egy rosszul összeállított együttes leggyengébb pontját. Ha ez sikerül neki, rést ütve a pajzson azonnal és idő előtt elköszön.

halas v1

A gyártók manapság irányzatok szerint fejlesztik ki termékeiket, melyek aztán egy dologra tökéletesek lesznek, más mód-szerekhez viszont használhatatlanok. Azt mondják, nem létezik univerzális felszerelés, ahogy mindenre alkalmas ember sem. Ez a megállapítás nagyjából igaz is, ha szigorúan vesszük a dolgot. Vagy mégsem?

tiszta-vizbenSzinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.

10 2

A Daiwa cég teszthorgászaként azon néhány szerencsés közé tartozom, aki minden évben első kézből tekintheti meg az újdonságokat. Az alábbi témául szolgáló csecsebecsével is így találkoztam először. A boterdő közt turkálva fennakadt a szemem tavaly év végén egy ceruzánál vékonyabb gerincű ultrafinom horgászboton. A Ferrari piros bottest, apró gyűrűk, hajszálnyi spicc, nomeg az első lengetések összege hozta ki belőlem a gúnyos első gondolatot. Ez egy géb bosszantó... Nos, utólag bevallom, méltánytalanul alábecsültem.

Gumis, wobbleres pecaFelszerelés választásakor gyakori hiba, hogy a megcélzott halhoz és annak méretéhez próbálnak a horgászok vásárolni. A való-ságban ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Pálcát csalihoz illik választani, csakhogy ettől még nem lett könnyebb a döntés, hiszen más karaktert igényel a gumihalas peca, megint mást a wobbleres. Ezt még tetézi a műcsalik eltérő mérete és súlya. Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de ezúttal csak az egyik szegmensre, egy adott felszerelésre fogok kitérni.

Duckfin csukaÍgy az ősz vége felé a Magyar Horgász olvasói közül is sokan nyúlnak pergető botjuk után, hogy a folyók és tavak ragadozóinak nyomába eredjenek. Esélyeink a csukák és csapósügerek fogása mellett egyre jobbak kősüllőre és fogas süllőre is. Ebben a cikkben a Daiwa Tournament termékcsalád gumicsalijaival szeretnénk megismertetni Önöket, különös tekintettel azokra a modellekre, melyek az elmúlt évek során immár a hazai vizeken is bizonyították fogósságukat.

Megtört a jégA Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél egy számára teljesen ismeretlen, vadregényes délvidéki holtágra utazott pergetni. A kezdeti nehézségek után igazi akciódús örömpeca kerekedett a kirándulásból.

Mindenki orul v2A csukapergetés hagyományosan nem nyári műfaj, a Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél azonban az idei legforróbb kánikula idején, a nyári napforduló hajnalán kerített horogra egy nem mindennapi csukaóriást, könnyű multis felszereléssel.

Napnyugta és Daiwa GB Vertical Attacker"Gyakran hallok olyan megjegyzéseket a rövid botokra, hogy „amerika majmolás”. Valahol megértem, hiszen én is 3 méteres durungokkal kezdtem a pergetést és elkép-zelni sem tudtam annak idején, hogy a fenébe lehet alkalmas a horgászatra egy rövid pilincka. Eleve akkoriban még partról horgásztam többnyire és szilárd meggyőződésem volt, hogy partról használhatatlan egy 2 méter körüli bot. Azóta alaposan megváltozott a véleményem."

Hazai pálya csukái
  • Épp három éve annak, hogy a csukatilalom utáni első napokat Észak-Németországban, a Boddenen ünnepelhettem. A lagúna testes csukáit abban az időszakban, odakint, te-nyérnyi gliderekkel, azaz jerkelésre alkalmas wobblerekkel, és a hozzájuk illő multis felszereléssel lehetett a legeredményesebben horogra csalni. Rettentő mód élveztem azt a fajta horgászatot, s bár néha-néha itthon is sikerült olyan vizet találni, ahol szintén a csukafogás ezen módja bizonyult célravezetőnek, mégis ritkán adódott hasonló alkalom, amikor is a tiszta víz és a krokodil-pofájúak egyaránt adottak voltak.

Bubble shrimp szoknyás jigenEgy rövid márciusi próba után eddigi pergető szenvedélyem két új irányt vett. Március óta nem tudok elszakadni a feketesügerek horgászatától, és ezt a szenvedélyemet csak erősíti egy frissen megtanult technika. Multi-orsós felszereléssel pergetek rájuk, sőt, már nem is csak a feketékre...