Feel Alive.

Termék keresés:

IMG 3722Szeretném előre leszögezni, hogy nem vagyok kifejezetten pergető horgász. Évente 100-200 óra jut csak pergetésre, viszont a közel 15 év pergető horgászat talán kompenzál annyira, hogy tapasztalataimat megosszam horgásztársaimmal. Az évek során sikerült egyre jobban elmélyedni a pergetés rejtelmeiben, a felszerelések száma nőtt, mivel kijelenthető, hogy még egy tavon horgászva sem elegendő 1-2 pergetőbot. Tavaly egy Daiwa Prorex AGS 2,4m hosszú, 10-30g dobótömegű bottal, hozzá passzoló Daiwa Certate LT 4000 D-C orsóval, Daiwa Tournament EVO 8 Braid 0,10 mm vastagságú fonott zsinórral bővült az eszköztár, idén ezekkel a felszerelésekkel üldöztem a csukákat.

IMG 3868 PS2A Daiwa Prorex botcsalád csúcsát az X, XR szériák felett a Daiwa Prorex AGS botok képviselik. A Daiwa a Morethan Branzino, Morethan és a Tournament pergetőbotok után egy elérhetőbb árú, ám igen gazdagon felszerelt és minőségi botcsaládot készített a pergetőhorgászok számára.Jómagam horgásztam már Morethan Branzino és több Tournament pergetőbottal, ezek után kíváncsi voltam, hogy a Prorex botok milyen értéket képviselnek. Pusztán a nyers katalógusadatok is igen szemrevalók.

xxxPergetés. Az a horgászmódszer, amely leginkább igénybe veszi az orsót, ahol az orsóval szemben a legnagyobb elvárások fogalmazhatók meg. Legyen megbízható, hogy évekig kiszolgáljon, könnyű, könnyű futású, kényelmes, hogy akár egész nap kézben tartva a nap végére is élvezet maradhasson a horgászat. Természetesen vannak egyéb szempontok is, ebben az írásban szeretnék rámutatni ezekre, elősegítve egy olyan orsó választását, melyben horgászataink során biztosan nem fogunk csalódni.

IMG 3832 PS2Minden pergető horgász táskájában lapul jó pár darab műcsali. Váltogatjuk a víz, vízmélység, sodrás, meghorgászott halfajnak megfelelően, viszont néha azt sem tudjuk, hogy valójában miért kerültek el a halak. Ha viszont eredményes egy peca, egy-egy csali hamar kedvenccé válik, többet használjuk és egy olyan spirálban találjuk magunkat, hogy a többi műcsali elő sem kerül. A Daiwa Prorex Toddler Crank wobblert akkor vettem elő, amikoris az addig fogós csalimat egyre több lekövetés és kapástalan időszak követte.

IMG 3817 PS2A Tournament EVO 8 Braid, ahogy a nevében is szerepel, 8 szálból szőtt, felületkezelt fonott zsinór. A 8 szál előnye, hogy a 4 szálas fonott zsinórokhoz képest kisebb zajt kelt a gyűrűkön, mivel egyenletesebb a felülete, továbbá a szakítószilárdsága is magasabb. A Japánban gyártott zsinór felületkezelése még simábbá teszi a felületét és a bevonatnak köszönhetően a vastagsága sok-sok horgászat után sem vastagodik, nem szívja magába a vizet és jóval nehezebben szálkásodik.

93189201 852376025246402 1277849780986314752 nKedvesek számomra a nyári nappalok. Mivelhogy ezen időszak egyik legnagyszerűbb sporthala már igencsak aktívan táplálkozik, a vizek felrobbanása és a kishalak szétrebbenése is ezt igazolja. Nem nehéz kitalálni, hogy melyik halfajunkról is lehet szó, bizony a mi egyetlen ragadozó pontyfélénkről, a balinról. Ebben a rövid cikkben szeretnék bemutatni két olyan terméket a Daiwa kínálatából, melyek ebben az időszakban megkönnyíthetik és eredményesebbé tehetik a balinra vágyók horgászatát.

IMG 6355 kicsiKedvező szegmens a sokak által elérhető középkategória. Az a szeletke egy termékkínálatból, ami még megfizethető, de már nyújt annyi pluszt, amitől élvezetesebbé, netán eredményesebbé válik a horgászat. Ebbe a szeletbe tartozik a Daiwa cég Powermesh névre hallgató botsorozata is. A 2019-es szezonban megújult küllemben és kiépítésben jelent meg a szortiment, melyből a 2,10 méter hosszú, 5-14gr-os változat került hozzám. A rajta lévő 2500-as Exist LT orsóra 0,08-as Tournament 12Braid zsinórt csévéltem.

vizsz sullo kicsiA Daiwa Tournament wobblerei mindig is a kedvenceim voltak. Különösen a Wise Minnow, a Baby Minnow, a Baby Vib és a Double Clutch. Nehéz is abbahagyni a felsorolást. Finom kidolgozásúak, nagyon jól eltaláltak, veszedelmesen fogósak. A sikerükhöz az is hozzájárul, hogy viszonylag kevesen dobálnak ezekkel a wobblerekkel, és a halak egyáltalán nem fújják kívülről a szín és mérettáblázatot, kevésbé ismerik az általuk keltett rezgéseket.

kepatmeretezes hu 13Minden pergető horgász titkolt-vagy kevésbé titkolt „betegsége”, hogy folyton keresi a számára ideális, kézhez illő felszerelést. Ez általában sosem egy, hanem szegmensenként különböző szett. Ezen belül van olyan bot, amit általánosan a saját körülményeihez igazítva legtöbbet használ az ember, és vannak olyanok, amik időszakosan kerülnek csak kézbe. Egy a közös bennük! A lehetőségeinkhez képest mindig a legtökéletesebbre törekszünk. Én legalábbis biztosan.

kepatmeretezes hu 10Nyélig görbül a bot, reccsen az orsó fékje, süvít a zsinóron megtörő szél, izzadó homlok, remegő kezek. Mindenki, aki már fárasztott igazán „nagy” halat UL, azaz könnyű pergető módszerrel, bizonyára tapasztalta, sőt e sorok olvasása után újra át is érezte az imént felsorolt adrenalinnal teli élményeket.

kepatmeretezes hu 16Azzal, hogy a horgász felszerelések, úgy általában évről évre fejlődnek, nem mondok újdonságot. Az viszont számomra is meglepő, hogy a kedvezőbb, alsó-közép árkategóriában is időről-időre gyakoribbak a kifejezetten jól használható horgász eszközök. A legutóbb hozzám került Ballistic-X pergetőbot és a hozzá való Daiwa Ninja 3000A orsó is ilyenek.

kepatmeretezes hu 11

   Visszatekintve az elmúlt évtizedre, robbanásszerűen tört be a pergető horgászok fogalomtárába az ultra finom pergetés. Míg korábban csak az átlagos, 3 méter körüli botokban gondolkozott a rablóhalas horgászok zöme, meg persze a hozzájuk passzoló normál, ma már közepesnek mondható csaliméretekben, az elmúlt években mind többen kaptak kedvet a lefinomított felszereléssel és rövidke horgászbotokkal történő, apró csalis pergetéshez.

unnamed

Harcsapergetésnél a megfelelő eszközválasztás kiemelten nagy jelentőséggel bír. Sokat emlegetett, és ténylegesen helytálló megállapítás, hogy ez a nagytestű csúcsragadozó megtalálja egy rosszul összeállított együttes leggyengébb pontját. Ha ez sikerül neki, rést ütve a pajzson azonnal és idő előtt elköszön.

halas v1

A gyártók manapság irányzatok szerint fejlesztik ki termékeiket, melyek aztán egy dologra tökéletesek lesznek, más mód-szerekhez viszont használhatatlanok. Azt mondják, nem létezik univerzális felszerelés, ahogy mindenre alkalmas ember sem. Ez a megállapítás nagyjából igaz is, ha szigorúan vesszük a dolgot. Vagy mégsem?

tiszta-vizbenSzinte meglepett, milyen haragos koppintást közvetített a finom karbonpálca az apró multiorsót markoló tenyerembe. Azonnal libabőrös lettem a jól ismert, vérpezsdítő érzéstől, és ahogy leengedtem a botspiccet a víz felé, láttam, ahogy apró rántásokkal tovább húzta leendő ellenfelem a vékony zsinórt. Sóhajtottam egye,t és kicsit hátralépve egy gyors rántással az ég felé suhintottam a botot, amely azonnal ívbe hajlott, és határozott rúgásokkal bólogatott a felkavarodó víztükör felé. A kora márciusi időszakhoz képest heves ellenkezésbe futottam.

10 2

A Daiwa cég teszthorgászaként azon néhány szerencsés közé tartozom, aki minden évben első kézből tekintheti meg az újdonságokat. Az alábbi témául szolgáló csecsebecsével is így találkoztam először. A boterdő közt turkálva fennakadt a szemem tavaly év végén egy ceruzánál vékonyabb gerincű ultrafinom horgászboton. A Ferrari piros bottest, apró gyűrűk, hajszálnyi spicc, nomeg az első lengetések összege hozta ki belőlem a gúnyos első gondolatot. Ez egy géb bosszantó... Nos, utólag bevallom, méltánytalanul alábecsültem.

Gumis, wobbleres pecaFelszerelés választásakor gyakori hiba, hogy a megcélzott halhoz és annak méretéhez próbálnak a horgászok vásárolni. A való-ságban ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Pálcát csalihoz illik választani, csakhogy ettől még nem lett könnyebb a döntés, hiszen más karaktert igényel a gumihalas peca, megint mást a wobbleres. Ezt még tetézi a műcsalik eltérő mérete és súlya. Hosszasan lehetne boncolgatni a témát, de ezúttal csak az egyik szegmensre, egy adott felszerelésre fogok kitérni.

Duckfin csukaÍgy az ősz vége felé a Magyar Horgász olvasói közül is sokan nyúlnak pergető botjuk után, hogy a folyók és tavak ragadozóinak nyomába eredjenek. Esélyeink a csukák és csapósügerek fogása mellett egyre jobbak kősüllőre és fogas süllőre is. Ebben a cikkben a Daiwa Tournament termékcsalád gumicsalijaival szeretnénk megismertetni Önöket, különös tekintettel azokra a modellekre, melyek az elmúlt évek során immár a hazai vizeken is bizonyították fogósságukat.

Megtört a jégA Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél egy számára teljesen ismeretlen, vadregényes délvidéki holtágra utazott pergetni. A kezdeti nehézségek után igazi akciódús örömpeca kerekedett a kirándulásból.

Mindenki orul v2A csukapergetés hagyományosan nem nyári műfaj, a Daiwa teszthorgásza, Hernyák Aurél azonban az idei legforróbb kánikula idején, a nyári napforduló hajnalán kerített horogra egy nem mindennapi csukaóriást, könnyű multis felszereléssel.