Feel Alive.

Termék keresés:


kép1Leginkább partról horgászom, a végszerelékek bejuttatását, az etetést és a meder feltérképezést is innen oldom meg. Éppen emiatt a leggyakrabban a 3,9m 3,5lbs modelleket használom, hiszen ezekkel lehet a legnagyobb távokat elérni. Most egy olyan szettet állítottam össze és szeretnék bemutatni, ami alkalmas erre a típusú horgászatra, árában kedvező, viszont teljesítményében kiemelkedő. A nagy távolságok mellett, ha a helyzet azt kívánja meg, ezekkel lehet rövidebbet is horgászni, míg fordított helyzetben egy olyan szettel, amit egy rövidebb távra optimalizálok, azzal nem fogok tudni nagyobb távokat elérni. A szettet többször vittem magammal rövid 1-2 napos pecákra, nem azért, mert egy hosszabb pecán nem állná meg a helyét, hanem mert, így több tapasztalatot tudtam vele szerezni. Bag-eztem is, és bojliztam is vele.

Ha nagy általánosságban nézzük a 3,9 méteres, 3.5 lbs botok családjában ezt a pálcát, egy picit lágyabbnak mondanám vagyis talán az a helyesebb megfogalmazás, hogy a karakterisztikája olyan köztes karakterisztika, a progresszív és a parabolikus között valahol félúton.

Ennek köszönhetően a fárasztási élmény jobb, sőt még azt is mondanám, hogy ezáltal toleránsabb a fárasztás közbeni apróbb hibákkal szemben. Kisebb halak fárasztásánál is nagyon jó a fárasztási stabilitása és ez persze a nagyobb testű ellenfelekkel is megvan.

kép3Minden összehangolt felszerelésnél van egy „leggyengébb láncszem”, ami igazából majdhogynem mérettől függetlenül korlátozza a fárasztás lehetőségeit. Nálam ez legtöbbször a főzsinór, általában 0.25 milliméterest használok, ezzel könnyen érhetőek el nagyobb távok is, talán ez a legfőbb oka, hogy nem szoktam vastagabbat használni csak nagyon ritkán. Természetesen egy 2 kilogrammos ponty még nem feszegeti a 0,25-ös főzsinór szakító szilárdságának a határait, de például egy 5 kilogrammosnál már ugyanaz a folyamat, mint egy 15 kilogrammosnál. Természetesen a fárasztással töltött idő az változik, de egy 15 kilogrammos pontyot nem fogok 3-szor akkora erővel fárasztani, mint egy 5 kilogrammosat, mert a főzsinór elszakadna. Ehhez kell a kellően rugalmas bot és a precíziós, letapadás mentes fékkel rendelkező orsó. A Crosscast 45 SCW QD ezt pedig nagyon jól tudja és mindezek mellett a 45 mm dob magasság és a teljes orsó kialakítása a távdobásra van hangolva. A QD fék pedig végtelenségig leegyszerűsíti az effajta pontyhorgászatot. A dobásnál a max fékerőt egy negyed fordulattal elérhetjük és ugyanennyi elég ahhoz, hogy a botot az állványra téve máris nyelető fékerő legyen beállítva. Különbözőek vagyunk és az igények sem ugyanazok mindenkinél, így a Daiwa kiadott egy fékcsillagot, ami ezt a negyedfordulatos gyors fékutat egy kicsit meghosszabbítja kb háromnegyed fordulatra, így még precízebb beállítást teszt lehetővé fárasztáskor.

Ez a fékcsillag több modell közül ehhez az orsóhoz is társítható. Szerintem teljes értékűen használható az eredetivel is, én szeretem a rövid utas fékeket.

kép4 kép5

De nézzük mit is tud a bot. Bag-ezésnél 90 grammos ólmot használtam, ami a pva zacskó megtöltésétől függően 110-120 gramm között volt, de ez a súly stabilan dobható a bottal. A végszerelék ugyan csúszó, de a rövid előke ellenére sem volt halvesztésem, vagyis a bot és az orsó is nagyon jól csillapította a halak fejrázásait és kirohanásait.

kép6kép7kép8

A másik végszereléknél ugyanezt a súlytartományt találtam ideálisnak, 110-120 gramm közötti ólmokat használtam a végszereléknél és ezt kellő magabiztossággal lehetett bejuttatni.

kép10 kép11

A botra azt mondanám, hogy szerintem olyan 150 méteres távig lehet vele nyújtózkodni, vagyis a igazi csúcs dobásokhoz találunk a Daiwa palettáján ideálisabbat. Azt viszont megfigyeltem, hogy akiknél még nem forrott igazán ki a dobástechnika, azoknál az ilyen típusú botok kezesebbek, könnyebben tudnak saját teljesítményéhez képest javulni, nagyobb dobásokat elérni.

írta: Halász Attila