Feel Alive.

Termék keresés:

 ...egy hozzávaló orsóval. Erről szólna ez a cikk. A Daiwa 2021-es pontyos palettájának két tagját szeretném bemutatni akció közben. A Daiwa Emblem Carp botja lenne, ami szerepet kap ebben a cikkben, mégpedig a 3,5 lbs 3,9m változata és ehhez társított Daiwa Emblem 45 SCW QD orsó.

Ez a típus egy angolos bot lenne? Azt gondolom, hogy mondhatjuk ezt. Az angolok előszeretettel használják az ilyen típusú botokat pontyhorgászatra. Egy progresszív karakterisztikával rendelkező a nyélrészben komoly erőtartalékokat rejtő pálca ez. Nem az a tipikus karcsú, úgynevezett slim bottest, de ettől nem kell megijedni, pontosan olyan amilyennek lennie kell. A bottest keresztmetszete a nyél résztől a spicc felé folyamatosan csökken, de a toldásáig szinte csak minimálisan. A spicc résznél, vagyis a bot első egy harmadában pedig jelentősen. Emiatt a bot első egyharmada nagyon jól lereagálja már a kisebb, néhány kilogrammos halak kirohanásait, fejrázásait is. Ha nagyobb erő tartalékra van szükség a fárasztáskor, a vastagodó blank egyre nagyobb szerepet kap.

kp3kp2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Progresszív karakterisztika, az első egy harmad már szépen dolgozik. Látható, hogy a nyélrész fokozatosan keményedik fel, nagy tartalékok vannak benne a távoli dobásokhoz. 

 El is érkeztünk a nyélrész vastagabb blank átmérőjének a miértjéhez. Ennek a távoli dobásoknál van nagy szerepe, hiszen akár 130-140 grammot kell tudni messzire repítenie. Nyújtson nagy fárasztási biztonságot, ne tudja lerúgni magát a bot keménysége miatt a kisebb, akár 1-2 kilogrammos hal sem, de lehessen dobásnál 130-140 grammal terhelni és kimagasló távokat elérni vele? Na hát ezt tudják az ilyen típusú botok. De ezt még megfejelték azzal, hogy egy úgynevezett minima gyűrűsort kapott a bot, amely egy nagyon vékony és könnyű gyűrűsor, ahol a keverőgyűrű 50 mm átmérőjű. Ezen gyűrűsorral a bot dobás utáni csillapítása még jobb lett, amely a nagy távolságú dobások egyik fontos jellemzője. Ehhez a bothoz választott orsó ugyancsak a nagy dobásokhoz lett fejlesztve.

 kp445 mm dobemelés, szép zsinórprofil, távdobásra tervezve. Emblem 45 SCW QD 

A 45 milliméteres lassított dobemelés, a keresztirányú zsinór fektetés, mind segítik az igazán nagy dobások elérését. Nem is sorolnám tovább a katalógus adatokat, de egy dologra mindenképpen kitérnék. A 45 mm dobemelés korábban csak a Daiwa prémium kategóriájában a Basia orsókban volt elérhető. De ezek az innovációk, idővel megjelennek a már sokak számára elérhető kategóriákban is, így növelve a felszerelésünk élvezeti értékét, hiszen ha minden gördülékenyen megy a peca közben akkor tudjuk élvezni igazán.  

Akkor nézzük munka közben a szettet. Nagyrédére a nagy tóra volt lehetőségem elmenni egy rövidke pecára. A tavon jellemzően behúzva horgásznak, így kíváncsian vártam, mire fogok jutni partról dobálva. Egy benyúló nádsziget volt előttem nem túl messze olyan 100-110 méterre. Adta magát, hogy ennek a sarkát horgászom majd meg. De a horgászat megkezdése előtt mindig feltérképezem az előttem elterülő területet, hogy tudjam, hol milyen medret találok, hol iszaposabb, hol keményebb, hol találok esetleg valami akadót, törést, bármi olyat, ami eltér az általános medertől. Azonban minél többet húztam végig ott a feltérképezésre használt ólmot azt éreztem, hogy nem ez lesz az én helyem. Iszapos volt és sok növényi maradvány volt az ólmon. Mint kiderült, ez egy hatalmas úszó nádsziget, ami elmozdult és most a korábban alatta elterülő területet vizsgáltam. Csónakból finoman lerakva a szerkót biztosan jó lehet, de dobva már nem biztos. Így a szigettől eltávolodva a nyílt víz felé kezdtem keresgélni és találtam is egy nagyobb keményebb placcot, megkerestem hol kezd iszaposabb lenni és ezt az átmenetet kezdtem meghorgászni.

kp5Indul a bag a kiszemelt területre 

kp6A bag-ezés mellett tettem le a voksom, szinte mindenki behúzva horgászik, gondoltam, hogy a megtalált helyen kialakított etetés körül keresem majd a halakat egy pici kis finomsággal a csalim körül. Miután spombbal megetettem a területet a bot mögé ültem és vártam a kapást a swingereket néztem hátha most… nem, akkor most… de nem mozdult a zsinór. Eltelt már vagy 2-3 óra, túl voltam már pár csali frissítésen. Már azon kezdtem gondolkozni, hogy lehet mégis a nádsziget sarkát kellett volna megpróbálni… A jelző csippanása hesegette el ezeket a gondolatokat. A vehemens kapásból gondoltam, hogy nem a Big Mama lesz az első jelentkező, de végre kapás! ☺

Az első kapás kp7

Nagyon jó erőben volt a hal. Meg is lepett, azt hittem nagyobb lesz.

Újracsalizás, bag megtöltése és ment is vissza az etetésre. A Bag-be 2mm-es pelletet raktam és saját készítésű 14mm waffterset a hajszálelőkére. 30 perc múlva ismét kapás, na ez már biztató, úgy tűnik megtalálták az etetést és a felkínált csali is tetszik nekik. 

Ezen feltételezésem igaznak bizonyult, mert 20-30 percenként érkezett egy újabb érdeklődő. Igazán nagyot nem sikerült fognom.

 kp9kp8

De érdekes, hogy csak tükrös és 6-10 kg közötti súlyban jött. Most egy ilyen csapat talált rá az etetésre. Legközelebb lehet, hogy a nagyok fogják megtalálni és akkor egy igazi álom peca lehet 15-20 kg-os halakkal.  :)

Írta Halász Attila