Feel Alive.

Termék keresés:

          kp3 kicsiMindenki az ideális botot keresi, amivel mindent meg lehet oldani és minden helyzetre jó. Na ilyen nincs, bár ezzel szerintem nem mondtam újdonságot. A bottal szemben támasztott elvárásokat kell jól priorálni és ezek tükrében meghozni a jó döntést. Engedjétek meg, hogy megmutassam én hogyan kerestem és találtam meg a számomra legideálisabb botot a „dobós” pontyhorgászathoz, ami leginkább közel áll a szívemhez, leggyakrabban így horgászom. Itt ugye mindent a partról kell megoldanunk és gyakran az elért táv az eredményesség záloga. Ezek fényében lássuk hogyan választottam ehhez a módszerhez botot.

kp1 kicsiA bot hossza

360 cm ill. 390 cm hossz közül kell választani. Vannak ugyan 270-330 cm közötti botok, de ezek inkább cserkeléshez vagy behúzós pontyhorgászathoz valók. Gyakran kell nagyon nagy távokat elérni és azt a távdobó versenyek is alátámasztják, hogy nagyobbat, a hosszabb 390 cm (angol mértékegység szerint 13 láb, ami kb 396 cm) botokkal lehet. Nálam a szállítási hossz háttérbe szorult az elérhető dobótávval szemben, így egyértelmű volt a 390 cm, azaz 13 lábas botok választása.

Tesztgörbe

Az ilyen parti pontyhorgászathoz ahol a nagy távok elérése is cél, a 3,5 lb ill. 3,75 lb tesztgörbék közül kell választanunk. Na ez az a rész, amelyet nagyon hosszan lehetne taglalni és magyarázni. Ebbe most nem szeretnék teljes mélységekig elmerülni, de néhány gondolat erejéig mégis. A pontyozó botok karakterét vagy teszt görbéjét a ráírt lb (font) mennyiséggel jelölik. Azt mutatja meg, hogy mekkora súly alatt hajlik meg 90 fokban a bottest. Tehát e szerint egy 3,5 lb-ás bojlis bot, (1 lb=0,4536 kg) ~1,59 kg-nál hajlik meg derékszögben. Igen ám, de ahogyan a képen is látható ez nem mindegy, hogy a nyélrésztől, a bot közepétől, vagy az első harmadban spicc részen történik meg.

Tesztgrbe 1

A paraméterezés effajta szabadsága adja azt, hogy a kézbe vett 3,5 - 3,75 lb botok között igen nagy különbségeket érezhetünk. Vannak, amit lágynak érzünk és az is 3,5 lb bot. Vannak, amiket nagyon keménynek és az is 3,5 lb bot. Ezek között kell megtalálni azt, ami nekünk kell. Ha a botban nagyobb a tartalék, ami miatt merevnek érezzük az segíti a nagy távolságú dobásokat, de a halfárasztásnál pontosan negatívan befolyásolja annak eredményességét. Ha a bot lágyabb, akkor kisebb az esélye a halvesztésnek, nehezebben rúgja le magát a hal és nagyobb a halfárasztási élmény is, de a dobástávolság csökken. Ilyen esetben melyik ujjunkba harapjunk? Szerencsére azért van jó megoldás. Pontosan ezen paraméterek megfelelő ötvözése miatt esett az én választásom is erre a botra. 

kp2 kicsiNa de melyik is ez a bot?

A Daiwa Infinity DF X45 Carp 13 láb (396 cm) 3,75 lb modellje. Ez egy progresszív kialakítású bottest, a spicc rész felé haladva a bottest igazán el van vékonyítva, pontosan azért, hogy a halak fejrázásait és kirohanásait egy 3,75lb bothoz nem megszokott finomsággal tudja tompítani. Ezáltal a halvesztést minimalizálja, azonban a nyélrészben hihetetlen tartalék van, ami a nagy dobásokhoz elengedhetetlen. A botot kézbe véve, ami még rögtön szemet szúr, az a gyűrűsor. Egy úgynevezett Minima gyűrűsort kapott a blank. Ez egy nagyon könnyű és vékony gyűrűsor, amely egy 50 milliméteres keverő gyűrűvel indul. Ez és az ezt követő gyűrű kéttalpas, de a következő 3 gyűrű egytalpas pont azért, hogy a spicc részt még érzékenyebbé és gyorsabbá tegye, majd egy erősített spicc gyűrűvel zárul a sor. A gyorsaságnak a dobás utáni csillapításban van jelentős szerepe, hiszen minél gyorsabban áll vissza a bottest normál pozícióba, annál inkább segíti a nagy dobásokat.

         
          Mindig felmerül a kérdés, hogy mi az ideális dobósúlya a botnak? 130 grammos ólommal használom ezt a botot, de ha a végszerelék teljes súlyát nézem, (leadcore, csali, horog) simán van 140g is és ebbe bele lehet kapaszkodni maximálisan a dobásoknál. Nagyot dobni pedig csak így lehet, ha ez a fajta bizalom megvan a felszerelésünk felé. Ha pl. Bag-ezünk vagy PVA hálóban akarunk egy kis pluszt bejuttatni nagy távra, akkor kell az effajta terhelhetőség. Ezen tulajdonságok mellé még kiemelném, hogy 385 gramm a bot súlya, amivel kiemelkedik a hasonló paraméterű versenytársai közül.

kp4 kicsiAz elmúlt évek versenytapasztalatai és eredményei alapján tennék egy ajánlást, hogy milyen horgászszituációk megoldására tudnám ezt a botot ajánlani.

A meghorgászni kívánt táv: 10 - 170m +

A megfogni kívánt halak súlya: 1 – 25kg+

Nem egyszer volt, hogy a parttól 10m-re kellett megfognunk a 1,5-2 kg-os pontyokat és ezzel tudtunk haladni a versenyen, persze ilyenkor a végszereléket hozzá kellett finomítani a „célhalakhoz”. Az sem egyszer fordult elő, hogy akár 170m-re kellett horgászni, hogy túlhorgászva a szomszédokat, halat tudjunk fogni. De a versenyen nem fér az bele, hogy a felszerelés alkalmatlansága miatt halat veszítsünk! Pontosan ezért hű társam ez a bot már évek óta és ezért merem nyugodt szívvel ajánlani!

 

Szerző: Halász Attila