Feel Alive.

Termék keresés:

Rövid, akár egyéjszakás kalandok

 

A bojlizást - vagy nevezzük inkább ponty horgászatnak - nagyon sokan a legalább egy hetes vagy még ennél is hosszabb horgásztúrákkal azonosítják. A nagyhal fogás eredményességét tekintve nem is férhet hozzá kétség, hogy ez lenne az ideális. Azonban azt be kell látnunk, hogy nagyon kevés ember van, akinek megvan erre a lehetősége a családja és a munkája mellett.

Szerző: Halász Attila

 

kép14halas v2Legtöbbünknél a család elfogadja és támogatja ezt a hobbit, szerencsés esetben még egy – egy túrára el is kísérnek, de hosszú időre, akár hetekre, nem szívesen hagyja otthon őket az ember. A munkahelyen már nem ennyire toleránsak az ilyen hosszú kimaradásokkal szemben, főleg, ha néhány hét nélkülözés után újra forr a (horgász) vérünk. Így kompromisszumokra kényszerülünk, ez pedig legtöbbször rövidebb túrákat jelent. Az is lehet, hogy a lehetőségeink csak egy napot, vagy csak egy éjszakát engednek meg. Fogási esélyeink valóban csekélyebbek, mintha egy hétre kiköltözhettünk volna, de százszorta jobbak annál, mintha otthon, a szobában ülnénk, és azon morfondíroznánk „mi lett volna ha…”. És ha a szerencse is mellénk áll,...

 

...akár egy „egyéjszakás kaland” is nyújthat felejthetetlen élményt.

 

De azt be kell ismerni, hogy az ilyen, néha ad hoc adódó túráknál nem vághatunk neki ugyanannyi cuccal, mint amikor napokra kitelepülünk a partra. Hisz nincsenek óráink az otthoni pakolászásra és a vízparti táborépítésre sem. Mindannyian azt szeretnénk, ha megérkezésünk után minél hamarabb a bajuszos barátainkra koncentrálhatnánk. Az ilyen gyors pecával kapcsolatos igények nem új keletű dolgok. A Daiwa és Cormoran palettáján is megtalálható minden, amire szükségünk lehet és ezekből választva, nagyon hatékonyan tudjuk optimalizálni az eszköztárunkat. Az ilyen esetekre a csomagom összeállításakor arra törekszem, hogy minél kevesebb egységből álljon. Bevallom nekem is szépen lassan alakult ki a jelenlegi összeállítás, eleinte én is beleestem abba a hibába, hogy egyes eszközökről úgy gondoltam, hogy nincs is rá szükségem. De be kell látni, hogy jól átgondolt és megtervezett dolgok ezek, még ha elsőre lehet nem is vesszük észre ezt. Sok bosszúságtól meg tudja kímélni az embert és ezzel kényelmesebbé teszi a horgászatot. Mindenki szereti a nyugalmat és senki sem azért megy ki a partra, hogy az otthon maradt evőeszköz, vagy éppen a fonott dobóelőtét vagy bármilyen apróság miatt bosszankodjon. Egy jól megkomponált egységben mindennek megvan a helye és elkerülhetjük az ilyenfajta bosszúságot. De haladjunk sorjában.

 

"Lehet, sokan úgy gondolják, hogy nem vagyunk teljesen normálisak, de az effajta megkülönböztetést büszkén vállaljuk."


Az elején nézzük rögtön a sátrat. A Daiwa Infinity Overnighter egy ernyő rendszerű sátor, felállítása tényleg nagyon egyszerű. Mint egy esernyőt kinyitjuk, a földön a két oldalsó merevítő rúddal fixáljuk, majd a leszúrókkal rögzítjük. Kevesebb, mint két percet vesz igénybe a felállítása. Ilyenkor félsátorként használható. Van, hogy ennyi is elég, de kapható hozzá egy külső borítás is, amellyel lefedve egy teljes értékű sátrat kapunk. Természetesen ezt a réteget oldalra feltekerve, jó időben ugyanúgy félsátorként is használhatjuk. Azonban ha zordabbra vagy viharosabbra fordulna az időjárás ez nagyon jó szolgálatot tehet. Főleg azokban a szituációkban, amikor direkt keressük és várjuk a markáns hidegfront betörését, ami akár viharos széllel is érkezhet, hiszen sok vízen ez maga lehet a Kánaán. Lehet, sokan úgy gondolják, hogy nem vagyunk teljesen normálisak, de az effajta megkülönböztetést büszkén vállaljuk.

 

Legyünk optimisták és vegyük alapul azt, hogy a rengeteg kapástól a megszokottól jóval kevesebbet tudunk pihenni. Ilyen esetben pedig még inkább sarkalatos kérdés a minőségi pihenés és az ehhez elengedhetetlen kényelmes és stabil ágy. A Cormoran ProCarp szériájából a 8211-es modellt választottam. Ez egy 6 lábas igazán könnyű acélkerettel készített ágy, melyen tépőzárral rögzíthető vastag habszivacs matrac felel a kényelmünkért. Az öt vastag tépőzár csíknak köszönhetően akármilyen aktívak az éjszakáink a matrac stabilan a helyén marad. A matrac elosztja a terhelést és a kritikus pontokon sem süppedünk túlságosan mélyre az ágyban, ezáltal komfortos pihenést biztosít.


A botok biztonságos szállítása, mindig kardinális kérdés, ezért a Daiwa Infinity botzsákjai közül a 13 lábas, azaz 3,9 méteres botokhoz való 6 + 3 botos változatot használom. Ebben hat orsóval szerelt és három orsó nélküli botot lehet biztonságosan szállítani. A hat orsóval felszerelt botból hármat–hármat egymással szembefordítva lehet elhelyezni, így a kilenc bot szállítására alkalmas bottartó helyigénye szinte megegyezik egy hatbotoséval. A három horgászatra szánt bot mellett, egy spod és egy markeres bot is elfér orsóval szerelve, így néhány perc alatt mind hadra fogható. A botzsák anyagába bújtatva egy alumínium merevítő rúd óvja a botokat az esetleges sérülésektől. Az oldalán hosszirányban elhelyezkedő két hatalmas zsebben pedig elfér a szák, a leszúrók, egy világítós dőlő bója és esetleg egy tapogató rúd is. Természetesen azt, hogy a helykeresésre és annak a megjelölésére milyen lehetőségeink vannak, mindig a helyi szabályozások befolyásolják. Ez történhet markerezéssel vagy éppen csónakos tapogató rudas bójázással is. Azonban van még egy mindenképpen említésre méltó, fontos kiegészítője ennek a botzsáknak, ez pedig egy vízhatlan huzat, melyet a botzsákra húzva elkerülhetjük, hogy esőben vagy a hajnali páralecsapódásnál a botzsákunk elázzon. Ennek a huzatnak a tárolására egy külön cipzáras zseb szolgál, így mindig kéznél van, ha szükséges.

collage v1

 

"Amíg az ember nem „költözik” bele egy ilyen táskába, azt hinné, hogy az a rengeteg zseb - kívül és belül is - felesleges." 

 

collage v2Egy nagy, mindenes táskára is szükség van. Maradva az Infinity családnál a legnagyobb Carryalls táskát mutatnám be, ebben valóban elfér minden. Amíg az ember nem „költözik” bele egy ilyen táskába, azt hinné, hogy az a rengeteg zseb - kívül és belül is - felesleges. De aztán csak sikerül megtölteni mindet. Fejlámpák, sátorvilágítás, elemek, tartalék elemek, mérleg, marker, úszók, etető rakéták, dobóelőtétek, zsinórok, dobókesztyű, PVA és még sorolhatnám azon apróságok sorát, melyeknek, ha fix helyük van a táskában, akkor akár sötétben is megtalálja az ember. A táska alja gumírozott bevonatú, így a földön elhelyezve nem szívja fel a nedvességet, és ha szükséges, könnyen tisztítható. Nagy méretéhez igazodva egy masszív nagy teherbírású vállpánt található a táskán, amely szükséges is, mert ha jól megpakolja az ember, meglepően nehéz tud lenni. Volt, hogy akadós terepre készülve egy kicsit túlbiztosítottam magam ólommal és minden „aprósággal”… Nem akarok hazudni, de szerintem volt vagy 40 kg a táska, természetesen minden egyébbel csurig pakolva. Ilyenkor a szállításnál nagy segítség egy vállpánt, amelynél nem kell attól tartanunk, hogy elszakad vagy a karabiner elenged.

 

Az aprócikkekhez és egyéb kiegészítőkhöz jól jön egy szerelékes, előketartó táska. Az Infinity családban erre is van egy igazán jó alternatíva. Merevített oldalfallal védi a benne lévő aprócikkeket. Az előre elkészített előkéket is megfelelően tudjuk ebben tárolni. Egymás alatt három előketartó kap helyet benne, melyeken legalább tíz-tíz előre megkötött előke helyezhető el. Emellett minden kiegészítőnek megtaláljuk a helyét ahhoz, ha a helyzet úgy kívánja, szabadjára tudjuk engedni a kreativitásunkat és valami új végszereléket alkothassunk. Ebbe a Carryalls táskába az elektromos kapásjelző szett, ólmos táska, swingerek mellett még be szoktam tenni a kisasztalomat is, így a horgászat alatt mindent egy helyen tarthatok.

 

Még egy gondolatsor erejéig maradnék a táskáknál. A Daiwa Infinity Dinner Cool Bag hűtőtáska nagyon hasznos társ lehet egy hosszabb túránál is, de a rövid kiruccanásokkor is jól jöhet. A központi szigetelt részében jégakkukkal még a nagy melegekben is nyugodtak lehetünk, hogy az ételünk nem romlik meg. Valamint a táska első zsebeiben elhelyezett kétszemélyes étkészlet mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet: tányér, kanál, kés, villa, vágódeszka, törlőkendő, só-, borsszóró, duplafalú szigetelt bögre és cseppmentesen zárható, ugyancsak duplafalú palack, amiben akár meleg kávét vagy teát is vihetünk magunkkal. Számomra a legnagyobb előnye ennek a táskának, hogy minden együtt van. Belepakoljuk az ételünket és kint a vízparton nem érhet meglepetés. Gondolom, mindenkinek van valamilyen, ehhez hasonló kellemetlen emléke. Hát egy ilyen táska mellett nem lesz. A táskába be szoktam rakni még egy műanyag tálcát és azon szervírozom a reggelimet vagy éppen a vacsorámat.

 

Az ismerőseim között is sokaknál látom azt, hogy a csomagok nem a legoptimálisabban vannak összekészítve, sok kis apróság külön–külön. Egy szatyorban még egy kis gyümölcs, jaj még a papucs és a csizma kimaradt, azt is gyorsan egy szatyorba. A lámpákat elfelejtettem berakni, mert éppen töltöttem, azt is egy szatyorba és még sorolhatnám… A végére annyi kis különálló pakk jön össze, hogy az lenne a csoda, ha semmi nem maradna otthon. Nem beszélve arról, hogy egy „most éppen ráérek” pecánál vélhetően nem a legpreferáltabb helyek maradnak szabadon, hisz előre nem tudjuk lefoglalni. Már csak az emberi lustaságból kiindulva a legkönnyebben megközelíthető helyek telnek meg először. Az is lehet, hogy csak gyalogosan tudunk majd a helyre bemenni és lehet, hogy nem csak egy–kétszáz métert kell gyalogolni ezért. Vagy éppen csak csónakkal közelíthető meg a hely. Az ilyen eshetőségekben egyvalami biztosan közös, ha jól átgondolva megfelelő termékeket használva állítjuk össze a csomagjainkat, egyszerűbb dolgunk lesz és biztosan kevesebb bosszúság fog érni. Ilyenkor már magát a vízparton töltött órákat is élvezni fogjuk, ha pedig ezt még sikerül megfejelni egy-két gyönyörű fogással, akkor pontosan azt érjük el, amiért az egészet csináljuk.